Ma'rifet (Bilgi) - lutfullahakman.com

Ma'rifet (Bilgi)




Tasavvufta sufilerin bilgiye bakış açısı tıpkı varlığa bakış açılarında olduğu gibi birdir ve yalnızca Allah'ın bilgisine ulaşmaktır. Çünkü varlık, bilgi sayesinde bilinir varlığın kaynağıda Allah olduğu için amaç Allah'ın bilgisine ulaşmaktır.

Marifet, bütün varlıkları kuşatan Allah'ı tanımaktır. İnsan ruhu manevi bir yönelim içerisindedir dolayısıyla maddi olamayan Allah'ın müşahede edilip bilinmesi bir takım ruhi yönelimlerle gerçekleşmektedir ki bunlar ruhun vecd ve cem halinde Allah'a kavuşup birliğin ortaya çıkmasıyla gerçekleşir.

Mutasavvıflar, Allah'a akılla ulaşmanın mümkün olmadığı ve manevi yollarla kalbe gelecek olan keşf ve ilham tarzı bilgi yolları ile ona ulaşılabilineceği yönünde hemfikirdirler.

Allah'ın bilgisine ulaşmak için ise tamamen dünyadan sıyrılıp Allah ile başbaşa kalmak ve bunun için Allah'a tam bir teslimiyetle yönelişten ibarettir. Bundan sonra kişi bir hücrede yalnız başına kalır ve sadece ibadet ile vakit geçirmeye başlar  orada kalbi dünyadan sıyrılmış bir halde yalnızca Allah ile bütünleşir. Zihnini Allahtan başka hiçbir şey meşgul etmez. Allah Allah diye zikre devam eder daha sonra kalbi de bu zikre katılmaya başlar.

Gazali'ye göre Allah'ın bilgisine yalnızca keşf ve ilham yoluyla ulaşılmaktadır. Ve mutasavvıfların hemen hepsi bu fikirdedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar